Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Framtidsdag – FÅR

5 november @ 09:00 - 16:00

Framtidsdag – FÅR

Inspiration och kunskap för lammproducenter som vill utveckla sin produktion.

Varmt välkommen att delta i en heldag med fokus på Får. Vi har bjudit in sakkunniga från flera sidor av branschen från producentledet via rådgivare till forskning.

Under dagen kommer vi att belysa olika aspekter så som ekonomi, hållbarhet, samverkan och investeringsstöd. Vi får träffa och lyssna till lokala aktörer och representanter från privata och offentliga organisationer och intressenter. Det blir också Minimässa, nätverkande, lunch och fika!

Datum: tisdag 5 november
Tid: kl. 9.30-16.00, kaffe från kl. 9.00
Plats: Brunnby gård, Västerås.
Kostnad: 200 kr + moms (anmälan är bindande)

ANMÄL

Anmäl dig senast 28 okt.

Inbjudan som PDF

Målgrupp: Fårföretagare i Västmanland, men andra lammproducenter i Mälardalen är välkomna. Vi vänder oss till er som står i steget att utöka er lammproduktion, alt. vill starta med lammproduktion.

Arrangörer: Agro Västmanland, Länsstyrelsen i Västmanland, LRF Mälardalen, Västmanlands läns Fåravelsförening, Glada Fåret

Framtidsdag FÅR logobild

Program

Inledning och arrangörerna hälsar välkommen

Varför ska vi producera fler lamm i Västmanland?
Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen och Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena

Tips om slakteriöversikten för dig som producerar lamm i Västmanland
Titti Strömne, lammrådgivare Glada Fåret

Hur ser marknaden för lammkött ut? Betydelsen av att leverera slaktmogna lamm. 
Robert Nilsson, rådgivare lamm/nöt Scan Sverige AB

10.30–11.00 Kaffe/tepaus och mingel

Samverkan för ökad försäljning – inspiration från KRAVgris ”Jord på trynet”
Carina Andersson, ekologisk lantbrukare, Högsta gård

Mera vall – Mer vall för bättre jordhälsa, ökad samverkan och nya affärer
Maria Dirke, projektledare Mera Vall, Agro Sörmland med inspel av Tomas Olsson om internationella erfarenheter om liknande samverkan

12.00–13.00   Lunch – Lokalt, ekologiskt tackakött från Kärrbo prästgård

Lönsamma vägar till ökad lammproduktion
Karl-Ivar Kumm, docent i lantbruksekonomi, SLU

Förprövning och investeringsstöd – när, hur och varför?
Josefin Eriksson, Länsstyrelsen och Sanna Fernholm, lantbrukare, Vigelshus gård.

Vad är på G i ull-Sverige och hur påverkar det min ”ull-affär”
Lina Sofia Lundin, projektledare i Swedish Wool Initiative Dalarna och Titti Strömne, Arena Svensk Ull

Workshop och fika med glass från ”En får tacka”

Frågeställningar i workshop: Vad ska vi fokusera på för att bli framgångsrika och uppskattade? Vilka ska vi samverka med och hur? Vilken kompetens behöver jag? Workshop leds av Auni Hamberg, Agro Västmanland

Sammanfattning och avslutning

Med reservation för ändringar.

Venue

Brunnby gård
Brunnby 4
Västerås, 725 97
+ Google Map