Onsdag 13 mars träffades vi på Brunnby gård, Västerås, för en heldag på temat trendspaning kring framtidens Lantbruk och Livsmedelsproduktion. Det var en engagerad samling deltagare som kom med flera intressanta inspel till kunniga föreläsare.
Vi inledde med presentation av Agro Västmanland genom Marit Wirén Toll, verksamhetsledare och Agneta Pettersson. Därefter tog moderator Maria Lundesjö över och introducerade dagens första talare; Anna Redner, branschexpert LRF växtodling. Anna berättade om LRFs Omställningsrapport där man delat in lantbrukets gröna omställning i fyra delar och satt prislappar på vad dessa kostar i investering och årlig omsättning.
“Det viktigaste med den här rapporten är att den är gjord – nu är LRF i förarsätet till skillnad från om någon annan gjort det.”
Efter ekonomi går vi över till historia och får en underhållande och utbildande föreläsning i ämnet mathistoria av Richard Tellström, etnolog, måltidsforskare mm. Vad skapar matkulturer och vad styr människors ätande? Politik, ekonomi och kultur är Richards svar och han ger oss flera målande exempel från det senaste seklet.
”Konsumenten letar inte efter lägst pris, man letar efter det som är mest prisvärt”
Efter kaffepaus lyssnar vi till Kerstin Eriksson, innovationsledare på Sweden Food Arena, en organisation skapad pga livsmedelsstrategin. Kerstin berättar om deras arbete med att påverka och initiera. Vi får veta mer om innovationsbehov och värdekedjor och gemensamt verkar vara att multidisciplinära åtgärder behövs inom många områden, primärproduktionen inräknat. En kortfattad beskrivning av arbetsmodellen som varit lyckosam hittills:
“Företagets utmaning i första rummet, hitta forskare som kan lösa problemet tillsammans med företaget och därefter sök medel – börja med problemet till slut hittar vi medlen.”
Sedan var det dags för vår moderator Maria Lundesjö att ta till orda men nu som föreläsare. Maria arbetar på Axfoundation som projektledare för området Framtidens mat. Hon berättade om Axfoundations unika nisch som bl.a testgård, experimentträdgård med 60 testbäddar och Måltiden som budbärare.
“Vi gör det praktiska när SLU gör det finstilta. Vi ska vara där ingen annan är, där det kostar för mycket pengar t.ex. Vårt jobb är att vara inspiratörer och visa att det här går.”
Ola Albrektsson egentitulerad som Sveriges insektskock tar vid efter Maria och pratar om alternativa proteinkällor. Han berättar om flera perspektiv och vanliga argument för insekter som livsmedel.
“I dagens samhälle behöver vi inte äta mer protein snarare mindre. Jag ser att insekterna kan fylla andra syften som djurfoder.”
Ola summerar med uppmaning att vi ska utöka skafferiet med fler proteinkällor.
Fredrik Fogelberg, baljväxtforskare RISE, inleder med att fråga oss vilka bönor man ska använda. Vi får utförlig information om flera baljväxter men framför allt får vi vet mer om nya livsmedel från åkerbönor.
“Vi ska betrakta åkerbönan som en livsmedelsråvara. För den som kan offerera åkerböna rensad och säckad på pall finns en stor marknad.”
Vi tar en paus och smakar på dessertgröten som vann SM 2023. En fermenterad historia kokad på äppelmust och serverad av SM-vinnaren själv; Annika Holgersson Nijegorodov.
Sist ut är Ola Pettersson, RISE, som pratar med oss på temat Fossilfri framtid. Utöver det uppenbara klimatargumentet menar han att det är en självbevarelsedrift att ställa om. Det är inte bra att vara beroende av diesel som både kan bli en brist och riktigt dyrt. Han berättar om alternativen och olika scenarior hur vi når det högt ställda målet om fossilfritt jordbruk till 2030.
Ett stort tack till alla som deltog i den här spännande framtidsdagen!
En återkommande utmaning som lyfts fram flera gånger inom flera områden är brist på infrastruktur. Vi har kunskapen och visionerna men glappet där emellan behöver vi hitta lösningar för. Utveckling tar tid och det är lätt att bli otålig men den kompetens och kunnighet som vi fått ta del av idag ger en positiv känsla till att vi är på rätt väg, vi ska fortsätta samverka och jobba vidare.
Vi återkommer med filmklipp där ni kan ta del av utvalda klokskaper och diskussioner. Vi kommer också att lägga upp presentationer från föreläsningarna här på vår hemsida.