“Jag vill att lantbrukare ska ta med sig känslan av hur viktiga de är, jag tycker inte att de får höra det tillräckligt ofta.”

Statens veterinärmedicinska anstalt – SVA har tillsammans med andra myndigheter och organisationer tagit fram ett beredskapsstöd riktat till lantbrukare för att stärka förmågan att stå emot kriser och samhällsstörningar.

Vi lyfter ut två citat från SVAs pressmeddelande som sammanfattar det hela bra:

“Det finns en stor mängd olika störningar som kan drabba ett lantbruksföretag och det är snarare en fråga om när än om verksamheten kommer drabbas” /Josefine Elving, projektledare forskare vid SVA.

“Mycket har förändrats sedan Sverige hade ett totalförsvar under kalla kriget. Vi har i dag betydligt färre men större och mer specialiserade lantbruk. Mer av både produktion och förädling ligger dessutom i södra Sverige. Detta gör att dagens livsmedelsberedskap inte kan se ut som gårdagens. Jag vill att lantbrukare ska ta med sig känslan av hur viktiga de är, jag tycker inte att de får höra det tillräckligt ofta.”, säger Hugo Malm, folkbildare och utredare inom livsmedelsberedskap och en av broschyrens författare.

Beredskapsstödet innehåller kunskapsunderlag och resurser som ska hjälpa lantbruksföretag att möta allt från extremväder till krig – kriser som kan påverka produktionen av livsmedel.

Här finns mer information och broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, för nedladdning.

Broschyren är framarbetad av SVA i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet samt flera bransch- och rådgivningsorganisationer.