Utvecklingsprojekt Variationsrikt skogsbruk kommer att genomföras i de tre länen Södermanland, Örebro och Västmanland och ska arbeta med kompetensutveckling inom området variationsrikt skogsbruk och miljöhänsyn vid skogsbruksåtgärder.
Målgruppen är aktörer som kan påverka hur skogsbruksåtgärder utförs, såsom skogsägare, rådgivare, förvaltare, virkesköpare och liknande.
Bakgrund och syfte:
Svenskt skogsbruk har under decennier utvecklats till ett effektivt och rationellt skogsbruk som producerar stora volymer skoglig råvara och har stor betydelse för Sveriges BNP.
Under de senaste 50 årens utveckling av nya brukningsmetoder har det skogliga plantmaterialet, föryngrings- och avverkningsmetoder och den maskinella processhanteringen förbättrats och bidragit till ökad och rationell produktion. Samtidigt har dessa brukningsmetoder, trots ökad miljö- och naturvårdshänsyn, bidragit till minskning av biologisk mångfald och i samband med förändrade omvärldsfaktorer allt sårbarare skogar.
I de aktuella länen har skogen också under senare år påverkats negativt med omfattande stora angrepp av granbarkborre, brand och ökade viltskador. Det föreligger därför ett stort behov av ökad kunskap i att etablera mer robusta skogar.
Genomförande:
Projektet kommer att arbeta med kunskapshöjande insatser kopplat till variationsrikt skogsbruk i form av gruppaktiviteter. Dessa kommer att genomföras i de tre länen som fysiska seminarier och workshops, både inne och ute i fält samt digitala utbildningstillfällen. Projektet kommer även att spela in kunskapsfilmer.
I samband med fysiska träffar och seminarier vill projektet också utnyttja den kunskap som finns hos målgruppen och bidra till att dela den mellan deltagarna. Därför kommer träffarna avslutas med strukturerade samtal kring seminarieämnet som dokumenteras för att omhändertas på lämpligt sätt för delning mot målgruppen.
Aktiviteterna och de kunskaper och erfarenheter som kommer ut av aktiviteterna kommer att dokumenteras genom text, bild och filmklipp och tillgängliggöras på nodernas hemsidor.
Mål:
Den övergripande målsättning med projektet är att den ökade kunskapen ska leda till konkreta skogliga åtgärder i linje med utlysningens ämnesområde. Dels genom etablering av mer variationsrika bestånd och anpassad röjning, dels med hänsyn till viktiga värden och insatser som bidrar till ökad biologisk mångfald.
Genomförandeparter:
AgroÖst genom noderna Agro Sörmland, Agro Västmanland och AgroÖrebro.