Vi tipsar om vår systernod Agro Sörmlands seminarium den 4 mars som fokuserar på mer vall i spannmålsväxtföljden för bördigheten, lönsamheten, kolinlagringen, markhälsan och den biologiska mångfalden.
Datum: tisdag 4 mars
Tid: kl. 13:00-16:00
Plats: First Hotel City, Eskilstuna
Bioraffinaderier för vall, alltså gräs och baljväxter, är något som börjar tillämpas i Danmark efter ett antal år med storskaliga försök.
Vid bioraffinering förädlas proteiner fram ur en vallgröda och pressas till två fraktioner. Dels en presskaka med högt fiberinnehåll och en pressjuice med hög proteinhalt, i nivå med bland annat sojabönor. Presskaka kan användas som foder till idisslare eller som råvara till bioenergi. Dels pressjuice som kan användas antingen direkt vid blötutfodring av grisar, eller förädlas vidare till ett proteinkoncentrat som kan användas inom exempelvis kycklinguppfödning eller fiskodling.
Det har under lång tid diskuterats i Sverige hur vallodlingen kan öka i slättbygder, För att det ska ske i större skala krävs en ny marknad för vall. En sådan kan vara bioraffinaderier som har flera olika funktioner.
Om talarna:
Anna Linnell är forskare, växtodlingsrådgivare och SAM-rådgivare vid HS Konsult.
Göran Bergkvist är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i växtodlingsekologi och ogräsreglering och kommer visa forskningen närmast praktiken. Göran är därtill verksam inom en grupp vid Kungliga Skogs- och lantbruksakademien där man arbetar Morgondagens odlingssystem. I morgondagens odlingssystem kan vallen ha en betydligt större del i spannmålsväxtföljden än vad den har idag.
Håkan Rosenqvist är associerad professor i ekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Håkan har under senaste åren varit involverad i arbetet med bioraffinaderier för vall.