Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Framtidsdag 2024 – Agrar framtidsspaning

13 mars @ 09:00 - 16:00

600SEK
Framtidsdag 2024 EU-logo

Välkommen till Framtidsdag 2024

En heldag trendspaning kring framtidens Lantbruk och Livsmedelsproduktion.

Välkommen att delta i en heldag med fokus framtiden, vad kommer vi att äta? Vad kommer att efterfrågas från livsmedelsproducenter? Inbjudna experter föreläser från olika aspekter av ämnet.

Datum: 13 mars
Heldagsseminarium
Plats: Brunnby gård, Västerå

ANMÄL OCH BETALA HÄR

Om du önskar betala mot faktura, maila namn på deltagarna samt faktureringsinformation till anmalan@agrovastmanland.se

Sista anmälningsdag söndagen 10/3

Kostnad:
600 kr + moms
Lantbrukare och livsmedelsproducenter har 50% rabatt (300kr + moms)

Moderator: Maria Lundesjö

Maria Lundesjö arbetar på Axfoundation som projektledare för området Framtidens mat. Hon är i grunden livsmedelsagronom som disputerat i Livsmedelskunskap (kött). Hon har tidigare bland annat arbetat som kvalitetschef på ett slakteri i Mellansverige men även hunnit vara hållbarhetsledare på ICA Sverige. Sedan några år är hon invald ledamot i Kungliga skogs- och lantbruksakademin, men kan även skriva upp ledamot i Agro Öst på sin aktivitetslista. Hemma på gården bedrivs växtodling och köttdjursproduktion.

PROGRAM:

Kl. 8.30 Välkommen för inskrivning, kaffe och smörgås
Kl. 9.00 start för dagens program

• Anna Redner – LRF Omställningsrapport

I december 2023 släpptes LRFs Omställningsrapport. Samhället i stort kräver en Grön omställning och lantbruket och livsmedelsproduktionen är inget undantag. LRFs Omställningsrapport pekar på att stora investeringar krävs för att livsmedelsproduktionen ska ha en möjlighet att uppnå de svenska miljökvalitetsmålen och Eus direktiv. Staten investerar 4 miljarder årligen i gröna investeringar och jordbruket, rapporten pekar på ett behov av minst 20 miljarder årligen. Är det ens möjligt?
Anna Redner – Branschexpert LRF Växtodling kommer och berättar mer om rapportens resultat.

• Richard Tellström – Mattrendspaning

Richard Tellström en svensk etnolog, måltidsforskare, författare och historisk matresearcher inom film och TV kommer och tar oss med på en gedigen Mattrendsspaning.

Varje maträtt och livsmedel har någon gång i historien varit en oprövad nyhet. Somt blev en framgång, annat slog aldrig, en del klarade flera kriser innan det blev bortvalt. Det här föredraget lyfter frågor om hur samtidens gröna omställning utvecklas i relation till både sin samtid, och de mat- och dryckesvanor som nu är under förändring.

PAUS

• Kerstin Eriksson – Samverkan skapar framtidens mat

Den svenska livsmedelssektorn har stor betydelse för svensk ekonomi. Livsmedel är Sveriges tredje största industrigren men det behövs en ökad samverkan mellan dess aktörer.

Sweden Food Arena är en nationell arena där aktörer från hela livsmedelskedjan samverkar kring innovation och forskning för en innovativ, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor. Kerstin Eriksson är innovationsledare hos Sweden Food Arena, berättar mer om denna samverkansplattform och vad de önskar göra för livsmedelsproduktionen.

• Maria Lundesjö – Framtidens mat

Axfoundation är en fristående icke vinstdrivande verksamhet som arbetar med innovation och hållbarhetslösningar för en hållbarare värld. Fokus ligger på att hållbarhet inte bara är miljömässig utan även ekonomisk och social. Maria Lundesjö gör nedslag i Axfoundations program Framtidens mat och presenterar ett par av de mest aktuella aktiviteterna de i dagsläget gör. Exempel på projektaktiviteter är förädling av perennt vete, sötlupin som ”nordisk soja”, klimatsmarta hampan och svensk sillburgare.
Maria Lundesjö arbetar på Axfoundation som projektledare för området Framtidens mat.

LUNCH

• Ola Albrektsson – Är insekter vår mat och foderråvara i framtiden?

Ola Albrektsson, Sveriges insektskock, delar insikter om den outforskade råvarukategorin: Insekter! Från foder till livsmedel, upptäck vilka arter som är närmast etablering och deras produktionsmetoder. Utforska mervärdena för det svenska lantbruket och vägen för insekter att integreras i den svenska matkulturen.

• Fredrik Fogelberg – Schyssta bönor i Västmanland, dags att uppgradera åkerbönan till livsmedel!

Alla dessa baljväxter – linser, lupiner åkerbönor, soja… Vad kan man odla och vilken typ av mat kan man använda dem till? Kan man äta åkerbönor? Är det sant att det finns bönglass?
Fredrik Fogelberg (RISE) arbetar med baljväxter från mark till mage och ger en översikt av nya livsmedel från åkerbönor, berättar om möjlighet till svensk sojaodling och siar om framtiden för lupiner och linser.

PAUS kaffe

• Ola Pettersson – Fossilfritt bränsle

Jordbruket står inför en enorm utmaning, att ställa om till fossilfritt energisystem. Vi behöver göra det av flera skäl, bl.a. ekonomi, konkurrenskraft, resiliens. Men hur ska detta gå till? Vilka är de största hindren och möjligheterna?

Ola Pettersson arbetar på RISE avd Jordbruk och Livsmedel, och har arbetat med frågor kring maskinteknik, energi, bränslen, och även just frågan om fossilbränsleutfasningen sedan lång tid tillbaka.

Ca. 16.30 AVSLUT

Samarrangemang med Länsstyrelsen i Västmanland

Aktiviteten är riktad till företagare på landsbygden

Logo Länsstyrelsen Västmanland.    LRF logotyp

Venue

Brunnby gård
Brunnby 4
Västerås, 725 97
+ Google Map