Seminarium 13 augusti 2024
Välkomnande av Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen och Agneta Pettersson, utvecklingsledare Agro Västmanland.
Johan Lundin affärs- och markutvecklare, Helios Nordic Energy AB presenterade utvecklingstakten av solel i Sverige och internationellt. Förutsättningarna är ganska bra i Sverige, trots allt. Sol, dygnet runt under sommaren, Bra utbyggt elnät, vårt kalla klimat är positivt; spänningen i systemet ökar i kallare temperaturer/ verkningsgraden ökar i lägre temperaturer. Effektivare paneler.
Vi fick en överblick av produktionsförutsättningar och teknik för solelparker. Och avslutade dagen med ett studiebesök i Kungsåra, Sveriges största solcellspark.
En lantbrukare med får låter fåren beta i solcellsparken och är mycket positiv till samarbetet. Vilket är ett fint exempel på samarbete som är bra för båda, lantbrukaren får tillgång till inhägnat bete och solparken slipper underhålla gräsytorna. Bra diksussioner om underhåll vid olika väderlekar, driftkostnader och spännande affärsmöjligheter. Mycket givande studiebesök.
Länk till hemsida, Helios Nordic Energy
Länk till artikel: Storslagen invigning av vår första solcellspark, Kungsåra – Helios Nordic Energy
Föreläsning av Bengt Stridh, forskare och universitetslektor vid Mälardalens Universitet. Arbetar med forskning och utbildning inom solenergi.
Solbruk är jordbruk och elproduktion som samsas på samma mark. Solbruk ger möjlighet att få in två intäktsbaser, ekonomi för jordbruket, ekonomi för energiproduktionen, berättade Bengt. Den finns en stor potential för solkraft i Sverige. Och Solbruk kan lösa konflikten mellan jordbruk och solelproduktion, menade Bengt.
Visning av Kärrbo prästgårds solelanläggning, presentation av Ulf Andersson, Kärrbo Prästgård.
2021 installerades Sveriges första Agrivoltaics solelanläggning på gården, ett s.k. agrivoltaiskt solcellssystem. Projektet utvärderas kontinuerligt i samarbete med bla Mälardalens Universitet. Ulf berättade också om projektet med vätgasanläggningen på gården, den första i Sverige på ett jordbruk. Med hjälp av solceller på åkermarken och med egna tankstationer kan gården i framtiden försörja sig själv med drivmedel,
och uppvärmning av gårdsmejeriet, musteriet och all annan verksamhet som drivs på gården. Mycket inspirerande pilotanläggning!
Kungsåra och Kärrbo Prästgård är ett fint exempel på grön klimatomställning. En kunskapsintensiv dag om förnyelsebara energikällor på gården.